Agnieszka Warchulska

Agnieszka Warchulska

Agnieszka Warchulska (ur. 15 maja 1972 w Ostrowcu Świętokrzyskim) – polska aktorka teatralna i filmowa.

Życiorys

W 1996 ukończyła Warszawską Szkołę Teatralną. W latach 1996–2002 należała do zespołu Teatru Ateneum im. S. Jaracza w Warszawie,
na deskach którego zagrała między innymi Dziwkę w „Korowodzie” A. Schnitzlera, Roksanę w „Cyrano de Bregerac” E. Rostanda i Maję Ochołowską w „Opętanych”
W. Gombrowicza. Współpracowała także z Teatrem Współczesnym w Warszawie (Krystyna w „Wielkanocy” A. Strindberga) i Teatrem Dramatycznym w Wałbrzychu, w którym zagrała Glorię w „Czyż nie dobija się koni?”
H. McCoya. Była Desdemoną w „Otellu” W. Shakespeare’a w Teatrze Narodowym w Warszawie. Na Scenie Przodownik zagrała Kobietę II w „Gardenii”
E. Chowaniec oraz Żanet w „Przylgnięciu” P. Rowickiego, na Scenie na Woli im. T. Łomnickiego była Muzą w „Wyzwoleniu” St. Wyspiańskiego, a na Scenie im. G. Holoubka – Ludmiłą Stahl w „Młodym Stalinie”
T. Słobodzianka oraz Panią Robinson w „Absolwencie” T. Johnsona.
Ma na swoim koncie liczne role w Teatrze Telewizji (m.in. w „Pieniądzach innych ludzi” J. Sternera w reż. M. Englerta oraz „Bracie Elvisie” M. i M. Szczepańskich w reż. Ł. Wylężałka),
filmach (m.in. w „Cwale” K. Zanussiego, „Długu” K. Krauze, „Wieży” A. Trzos, „Teraz ja” A. Jadowskiej i „Dlaczego nie!” R. Zatorskiego) oraz serialach telewizyjnych.

Od 4 września 2004 jest żoną aktora Przemysława Sadowskiego, mają dwóch synów Jana (ur. 2005) i Franciszka (ur. 2011).

Filmografia

    Cwał (1996), jako dyrektorka szkoły
    Wojenna narzeczona (1997) TV, jako Anna Barska
    Linia opóźniająca (1997), jako piosenkarka
    Sława i chwała (1997), jako Hania Wolska
    Pierwszy milion (1999), jako Dominika Lewicka
    Dług (1998), jako Jola, dziewczyna Stefana
    Prawo ojca (1999), jako żona Korda
    Na dobre i na złe (1999–2000) TV, jako siostra Katarzyna Gostyńska
    Miasteczko (1999–2001) TV, jako Teresa
    Zaginiona (2002) TV, jako Magda Ostrowska, dziennikarka radia Arena
    Sfora (2002) TV, jako żona Sulimy
    Tak czy nie (2003) TV, jako Karolina Melanowska
    Na Wspólnej (2003-2019), doktor Lis
    Wieża (2004), jako Ewa Pakulska
    Kryminalni (2004), jako Wanda Pasik (odc. 4)
    M jak miłość (2004–2005, 2007–2008) TV, jako Alicja Schmidt
    Teraz ja (2005), jako Hanka
    Siedem grzechów popcooltury (2005), jako Magda
    Wieża (2005), jako Ewa Pakulska
    Pogoda na piątek (2006–2007) TV, jako Kamila Koralczyk
    Dlaczego nie! (2007), jako Ewa, szefowa firmy kateringowej
    Pitbull (2007), jako Katarzyna Żukiewicz (odc. 7)
    Niania (2008), jako Olga
    Faceci do wzięcia (2008), jako komornik
    39 i pół (2009), jako Ewa Sawczuk koleżanka Darka z liceum
    Przystań (2009), jako Joanna, była żona Grzegorza
    Trick (2010), jako dziennikarka Jowita
    7 minut (2010), jako Marta
    Prawo Agaty (2012), jako Paulina Szczucka (odc. 17)
    Na krawędzi (2013), jako Jolka Kamińska, żona Tomasza
    Hotel 52 (2013), jako Barbara, matka Mai (odc. 90)
    Na krawędzi 2 (2014), jako Jolka Kamińska, żona Tomasza
    Komisarz Alex (2015), jako Maja Merker
    Kobiety bez wstydu (2016), doktor Annelise Glanz
    Ojciec Mateusz jako Joanna Cholewa (2013, odc. 124) oraz jako Agnieszka Fornal (2017, odc. 222)
    Druga szansa (2017), jako matka Filipa
    Znaki (2018), jako inspektor Janina Osińska, funkcjonariuszka Centralnego Biura Śledczego
    Powrót (2018), jako Anna Wysocka, matka Urszuli
    Diagnoza (2019), jako Alina Brylska
    Barwy szczęścia (2019), jako Iza Małek
    365 dni (2020), jako Dyrektor Banku
    The end (2021), jako Agnieszka Warchulska
    Stancja (2021), jako Ela

źródło: wikipedia

Zobacz profil WojArt na Instagram Zobacz profil WojArt na Instagram