Magdalena Kumorek

Magdalena Kumorek

Magdalena Kumorek (ur. 14 sierpnia 1979 w Pyskowicach) – polska aktorka filmowa i teatralna, także wokalistka.

Życiorys

Młodość
Urodziła się w Pyskowicach, ale dorastała w Gliwicach.
Kariera

W 2000 roku zajęła pierwsze miejsce w Konkursie Piosenek Agnieszki Osieckiej („Pamiętajmy o Osieckiej”),
a także drugie miejsce w Zamkowych Spotkaniach z Poezją Śpiewaną w Olsztynie.
W 2000 roku otrzymała Grand Prix na Festiwalu Piosenki Francuskiej w Lubinie.
W 2001 roku dostała II nagrodę na Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu oraz Nagrodę Publiczności.
W 2002 roku ukończyła Akademię Teatralną w Warszawie. Przygotowała recitale Bal u Posejdona, Bezszelestnie,
Byle nie o miłości oraz W drodze za widnokres.

Życie prywatne
Jest żoną kompozytora Piotra Dziubka. Ma dwoje dzieci: syna Franciszka oraz córkę Ninę.

Teatr Telewizji

    1998: Dziennik uczuć – Marysia
    2005: Scat, czyli od pucybuta do milionera – Dziennikarka – Justyna Wiórek

Filmografia

    2001: Poranek kojota – Dominika, siostra Noemi
    2001: W kogo ja się wrodziłem z cyklu Święta polskie – Karin, dziewczyna Tomka
    2002–2004: Samo życie odc. 1–336 – Agnieszka Augustynek–Dunin (w odcinku 337. jako ona sama)
    2006: 53:15 Berek
    2006: Hiena – matka „Małego”
    2007: Na dobre i na złe odc. 303 Feralny powrót – Grażyna
    2008–2009: Teraz albo nigdy! odc. 3–7, 9–12, 15, 17–18, 20, 23–26, 29–30, 44 – Grażyna Rolewska, współpracownica Michała
    2009: Brzydkie słowa – Kasia
    2010–2011: Hotel 52 odc. 1–12, 15, 18–20, 26–27, 29 – recepcjonistka Paula
    2010: Ojciec Mateusz odc. 32 Pamięć – Krystyna Brylska
    2011: 80 milionów – siostra Celestyna
    2011–2013: Przepis na życie – Anna Zawadzka
    2013: Układ zamknięty – Dorota Maj
    2014: Wielka płyta 1972–2018 – pani Kazia, bardzo wierząca Polka
    2015: Słaba płeć? – niepełnosprawna sekretarka Magda „Szprycha”
    2017–2020: W rytmie serca – Agnieszka Żmuda (odc. 1, 6, 11, 18, 23, 28-31, 33-43, 50-53, 55-56, 58-66)
    2018–2019: Na dobre i na złe – Monika
    2020: W głębi lasu – Joanna Kopińska, żona Pawła
    2020: Osiecka – Doris (odc. 11)
    2021: Komisarz Mama – Irena Nowak (odc. 7)
    2021: Otwórz oczy – matka Julii

Polski dubbing

    2011: Giganci ze stali (Real Steel) – Bailey
    2012: Avengers (The Avengers) – Pepper Potts
    2013: Iron Man 3 (Iron Man 3) – Pepper Potts
    2013: Sklep dla samobójców (Le Magasin des Suicides) – Marynia

Wykonanie piosenek

    2001: Kameleon (film)
    2001: Kameleon (serial)
    2002: Samo Życie – Nastroje, autor: Jarosław Wasik

źródło: wikipedia

Zobacz profil WojArt na Instagram Zobacz profil WojArt na Instagram