Waldemar Obłoza

Waldemar Obłoza

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Waldemar Obłoza (ur. 19 sierpnia[2] 1959 w Gołychłąkach) – polski aktor teatralny, telewizyjny i filmowy.
Rozpoznawalność zapewniła mu rola Romana Hoffera w serialu Na Wspólnej, emitowanym na antenie telewizji TVN.
Wystąpił też jako Roman Kurski w sitcomie Polsat Miodowe lata.

Życiorys

Urodził się i dorastał w rodzinie katolickiej w małym gospodarstwie w Gołychłąkach, w powiecie mińskim,
w gminie Latowicz jako najmłodsze z pięciorga dzieci. Wychowywał się z dwiema siostrami i dwoma braćmi.
Kiedy miał sześć lat, zmarła jego matka, a ojciec zmagał się z rakiem. Przez jakiś czas wychowywała go babcia Zofia.
Wkrótce jednak 11-letniego Waldka i jego 13-letniego brata oddano do domu dziecka w Płocku, gdzie Obłoza spędził trzy i pół roku
Jego ojciec zmarł, gdy miał 15 lat. Wkrótce rozpoczął naukę w Liceum Zawodowym z internatem przy Zakładach Mechanicznych „Ursus”,
gdzie nauczycielka języka polskiego zaszczepiła w nim pasję do teatru i chęć do uprawiania zawodu aktora.
Zdawał kilka razy do szkoły teatralnej, zanim trafił do ogniska teatralnego Jana i Haliny Machulskich przy warszawskim Teatrze Ochota.
W 1985 ukończył filię PWST we Wrocławiu.

Kariera

Po studiach otrzymał angaż do jeleniogórskiego Teatru im. Cypriana Kamila Norwida, którego dyrektorem była wtedy Alina Obidniak.
Grał Aksela w Pelikanie (1986) Augusta Strindberga, Rysia Boksera w Boso, ale w ostrogach (1986) Stanisława Grzesiuka,
strażnika w Antygonie (1987) Sofoklesa, Kantego w Monachomachii (1990) Ignacego Krasickiego w reż. Jerzego Zonia,
Nozdriowa w Martwych duszach (1990) Mikołaja Gogola w reż. Wiesława Hołdysa, tytułowego bohatera w Gyubalu Wahazarze (1991) Witkacego,
Rejenta Milczka w Zemście (1993) Aleksandra hr. Fredry w reż. Zygmunta Bielawskiego.

W latach 1987-1988 był związany z Ośrodkiem Teatru Otwartego „Kalambur” we Wrocławiu.
W latach 1988-1990 występował w warszawskim Teatrze Komedia. W latach 1993-1997 grał w Teatrze Polskim w Poznaniu,
gdzie w 1996 otrzymał Różą, nagrodę dla najlepszego aktora scen poznańskich przyznawaną przez krytyków teatralnych „Głosu Wielkopolskiego”.
W latach 1997-2003 pracował w warszawskim Teatrze Rozmaitości.

W latach 1998-2003 grał rolę sąsiada-kryminalisty Kurskiego w popularnym sitcomie Miodowe lata.
Tuż po zakończeniu produkcji, aktor rozpoczął pracę na planie serialu Na Wspólnej, gdzie do dziś wciela się w postać Romana Hoffera.

Życie prywatne

Z pierwszego małżeństwa z Iloną Szoka ma dwoje dzieci, bliźniaki – Igora i Ingę (ur. 1988 w Jeleniej Górze).
23 grudnia 2010 zawarł związek małżeński z aktorką Dorotą Zielińską.

Filmografia

Jako scenarzysta

    Miodowe lata (1998-2003)

Jako aktor

    1988-1990: W labiryncie − jako Rolnik Klimczak
    1996: Poznań 56
    1998-2003: Miodowe lata − jako Roman Kurski, sąsiad Krawczyków i Norków
    2000: Wielkie rzeczy: Sieć − jako Kontrahent w sklepie Skowronków
    2000: Twarze i maski − jako Jarek
    2000-2001: Miasteczko − jako Roman Matysik
    2000: Anna Karenina − jako lokaj u Betsy
    2000: Egoiści − jako lekarz przyjmujący poród Ilonki
    2000-2001: Adam i Ewa − jako Dumała
    2001−2002: Plebania − jako pielęgniarz w szpitalu psychiatrycznym (odc. 61-65, 150)
    2001: Więzy krwi − jako Bogdan
    2002: Król przedmieścia − jako pielęgniarz Rysio (odc. 6)
    od 2003: Na Wspólnej − jako Roman Hoffer
    2003: Tygrysy Europy 2 − jako policjant Władek, kolega Nowaka
    2004: Piekło niebo − jako policjant
    2006: Dublerzy − jako pracownik lotniska
    2010: Weselna polka − jako Zbigniew Borówka
    2013: Biegnij, chłopcze, biegnij jako partyzant
    2014: Dżej Dżej − jako dyrektor więzienia

Jako aktor gościnnie

    1999: Na dobre i na złe − jako kierownik sklepu (odc. 8)
    2000: Przeprowadzki − jako tajniak (odc. 1)
    2001: Marszałek Piłsudski (odc. 2)
    2003: Zaginiona (odc. 2)
    2003: Kasia i Tomek − jako Ryszard, facet chcący zaopiekować się Lukasem (głos, seria II, odc. 31)
    2006: Dublerzy − jako pracownik lotniska
    2008: Kryminalni − jako trener aikido (odc. 100)
    2012: Ranczo − jako dyrektor Domu Dziecka (odc. 77)
    2012: Nad rozlewiskiem − jako właściciel stacji benzynowej (odc. 10)
    2012: Czas honoru − jako Kuczok, funkcjonariusz UB (odc. 59)
    2013: Ojciec Mateusz − jako Wiesław Górka (odc. 115)
    2014: Komisarz Alex − jako Zygmunt Reiss „Zyga” (odc. 57)
    2021: Jonasz z maturalnej − jako zakonnik „Winnetou” (odc. 4)

Dubbing

    2013: Hobbit: Pustkowie Smauga − jako Percy

źródło: wikipedia.

Na deskach teatru WojArt zagrał w:

Zobacz profil WojArt na Instagram Zobacz profil WojArt na Instagram